A IV. Határtalan irodalom komplex irodalmi vetélkedő az idei évben a József Attila- díjas költőinket és íróinkat helyezte a középpontba. A kiválasztott művészek alkotásai mindig időszerűek, így Bálint Ágnes- klasszikusnak számító- szeleburdi családja ugyanúgy magával ragadta a 21. század fiataljait, mint a korábbi nemzedékek ifjúságát. Mándy Iván novellái  az 1970-es évek kamaszainak világával ismertette meg a versenyzőket. Nemes Nagy Ágnes Babitshoz, valamint a Nyugathoz való kötődése révén  iskolai tanulmányokból  ismert irodalmárok kerületek előtérbe,  Bors néni történetei pedig a gyermekkorba repítették vissza a diákokat. Fontos volt számunkra, hogy az ország különböző településeiről érkező diákok megismerjék Kaposvár Díszpolgárának, a Rippl- Rónai Múzeum egykori igazgatójának, Takáts Gyulának munkásságát  is.

Az Arany János Tehetséggondozó Program diákjai előzetes feladatként egy esszét írtak az irodalomhoz kötődő kapcsolatukról, melyben megfogalmazták mindazt, amit számukra  jelent  az irodalom. A beérkezett pályaművek mindegyike személyes megközelítésen keresztül  értékes  gondolatokat  közvetített .

A zsűri tagjai: Dr. Kalózné Pápa Ágnes, a Kaposvári Tankerületi Központ tanügyigazgatási referense és Szalay Lilla, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatónője a legösszetettebbnek az „Aranyosak” (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola ) esszéjét  ítélte, míg  a „Harmadik felvonás” (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium) írását  különdíjjal jutalmazta.

Az ötórás vetélkedőn a négytagú csapatok nemcsak felkészültségből, hanem együttműködésből  is jelesre vizsgáztak. Az eddigi évek legszorosabb szellemi küzdelme zajlott  ezen a szombaton.

Mind a hat csapat (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium, Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium három csapata)  felkészülten,  alapos  tudással érkezett, a kreatív írások pedig azt bizonyítják, hogy az irodalom ,  a könyvek  valóban mindennapjaik szerves része.

A csapatverseny eredményei: 1. helyezett: Jurisicsosok  ( Kőszeg)

                                                   2. helyezett: Beregi Lányok ( Kisvárda)

                                                   3. helyezett: Csapatunk  ( Kaposvár)

A háromfordulós verseny részeként József Attila-díjas költők műveiből hallhattunk   rendkívül színvonalas szavalatokat .

Eredmények: 1. helyezett: Deák Dorka Gabriella ( Kisvárda)- Bartholomaei Patrícia ( Bonyhád)

                          2. helyezett: Papp Regina  ( Kőszeg)

                          3. helyezett:Varga Annabella ( Kisvárda)

IV Határtalan irodalom

IV Határtalan irodalom

IV Határtalan irodalom

IV Határtalan irodalom