A hétvégénk péntek délután a kollégiumban kezdődött, ahol a néptánccsoport próbált Adél nénivel, mivel egyre közeledett a pécsi AJTP Országos Művészeti Fesztivál időpontja. Vacsorára a koli kertjében szalonnát sütöttünk.

Szombaton a közös reggeli után busszal indultunk Kisbajomba, ahol az Élő Pajta tulajdonosa, Orbán Ágnes és családja nagy lelkesedéssel, valamint rengeteg féle házi készítésű sajttal, sós-sajtos pereccel és limonádéval fogadott minket.
Az osztályt csoportokra bontottuk, a csapatok frappáns neveket ötlöttek ki maguknak, majd kezdődhetett az ismeretterjesztő játékos szórakozás. A délelőtt folyamán Ági és a faluban lakó osztálytársunk, Vajda Milán bemutatta Kisbajom érdekességeit és történeteit. A csapatok felváltva járták körbe lovaskocsival a falut, miközben Ági a falu történelmét ismertette, amire nem ártott figyelni, mert az itt elhangzott információk később hasznosnak bizonyultak.

A következő forduló egy kvíz volt, amely a színjátszásról, illetve a faluról szólt. Ezután a Kisbajomi Színititánok színjátszókör által betekintést nyerhettünk a tevékenységeikbe, illetve közelebb kerültünk a színjátszás rejtelmeihez is különböző játékos feladatokon keresztül, amelyeket Milán állított össze és a színjátszókör tagjai segítettek megvalósítani. A feladatok elvégzése után jöhetett is a már jól megérdemelt ebéd, ami nem más volt, mint egy húsos-zöldséges wrap. Az étkezést követően egy kis pihenés következett. Ezután a kisállat simogatás, az Élő Pajta farm megismerése következett. Megsimogathattuk a nemrég született kisnyuszikat, bekukucskáltunk a tehénhez, kiscsibékhez, illetve a kecskékhez is, amiket megfejtünk.

Orbán Ágnes elmesélte, hogy miért kezdett otthon tejtermékeket készíteni, majd minket is megtanított a sajtkészítés alapjaira, így elkészíthettük életünk első sajtját. Amíg a sajt összeérett, a Nándifarkas tanösvényen tettünk egy túrát, ismerkedtünk az erdő növényeivel és a gombafajtákkal. Ezután befejeztük a sajtkészítést. Vacsorára lecsót ettünk, majd kihirdették a csapatok helyezetteit.
Nem sokkal később elindultunk haza. Mindenki jól érezte magát és csodás emlékekkel ért véget a nap.
Vasárnap kulturális programon vettünk részt, Várdára utaztunk, ahol a Szász Endre Kastélymúzeumot tekintettük meg. A képzőművész özvegye mesélt néhai férje munkásságáról, a kastély történetéről és az épületben található műtárgyakról, bútorokról.
Az eddigiekhez hasonlóan ezen a hétvégén is remek programokon vettünk részt és rengeteg élménnyel gazdagodtunk.
Nagy Viola, Borosán Fanni, Bertók Viktória